6 mythes over het wassen van je haar

6 mythes over het wassen van je haar

Breekt nat haar echt als je het kamt? Welke watertemperatuur is te warm om je haar te wassen? Hoe vaak wordt het haar te vaak gewassen? Hoe vaak moet je je huidverzorgingsproducten vervangen? We hebben een aantal mythen onder de loep genomen!

1. Regelmatig wassen met shampoo is het beste

Een mythe. Er wordt juist aangeraden het tegenovergestelde te doen! Hoe vaker je je haar wast, hoe meer de lipidelaag van het haar wordt aangetast en het gemakkelijker afbreekt. Belangrijker dan de frequentie van wassen is het gebruik van haarmaskers en conditioners. Tip: één keer wassen per haarwasbeurt is voldoende. Gebruik hiervoor een hoeveelheid product ter grootte van een muntstuk!

2. Verander regelmatig van verzorgingsproducten

Een mythe. Als je eenmaal een product hebt gevonden dat het beste bij je haarverzorgingsbehoeften past, blijf daar dan bij. Natuurlijk is het zo dat het haar went aan bepaalde verzorgingsproducten. Het is in dat geval fijn als je kiest voor een combinatie van twee verzorgingsproducten. Heb je bijvoorbeeld krullend haar, gebruik dan een rijke shampoo en combineer deze met een conditioner voor beschadigd haar. Op deze manier worden de behoeften van het haar perfect op elkaar afgestemd.

3. Meer glans met koud water

Een mythe. Koud water aan het einde van de behandeling sluit de haarschubben en zorgt inderdaad voor een beetje meer glans. Maar het koude water sluit ook de hoofdhuid af. Hierdoor kunnen de stoffen van de verzorgingsproducten niet inwerken. Professionele tip: gebruik lauw water en spoel, indien gewenst, het onderste derde deel van het haar uit met koud water!

4. Het is alleen schoon als het haar stroef voelt

Een mythe. Als het haar na het wassen van je haar stroef voelt, dan is de lipidenlaag van het haar weggewassen, en is de haarstructuur open en onbeschermd. Wil je je hoofdhuid één keer per maand een speciale reiniging geven, dan is een dieptereiniging daar goed voor en is een beetje stroefheid juist gewenst. Professionele tip: gebruik voor de volgende gewone haarwasbeurt een shampoo die rijk is aan conditionerende bestanddelen, en behandel het onderste derde deel van het haar met conditioner.

5. Hoe minder vaak het haar wordt gewassen, hoe minder snel het vettig wordt

Waar. Natuurlijk is dit zeer persoonsgebonden. Wees er gewoonweg bewust van dat elke haarwasbeurt de haarstructuur beschadigt. Met de juiste keuze van verzorgingsproducten, en een afwisseling van conditioner en shampoo is veelvuldig wassen van het haar echter vrijwel onschadelijk voor hoofd en haar.

6. Kam nooit nat haar

Een mythe. Het is meer een kwestie van "hoe". Voorzichtig kammen of borstelen van nat haar is zeker geen probleem. Wrijf nat haar nooit wild droog met een handdoek en haal klitten niet agressief uit de knoop met een kam. Geduld en een zachte hand zullen de delicate haarstructuur zeker niet beschadigen.