Maca - De huidverzorgende wortel

Maca - De huidverzorgende wortel

Maca, of Lepidium meyenii, is een wortel die groeit in de Andes in Peru, op een hoogte van 3.500 tot 4.500 meter. De naam "maca" is afgeleid van twee woorden in de inheemse Ketschua taal. "Ma" betekent "gegroeid in de bergen" en "ca" betekent "voedsel dat kracht geeft".

De plant behoort tot het geslacht kruidkers in de kruisbloemenfamilie en is daarom nauw verwant aan tuinkers. Omdat de plant op zulke grote hoogten groeit, wordt hij ook blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Sterke temperatuurschommelingen, constante sterke wind en intense UV-straling kenmerken deze hoogte. Het is dan ook een uiterst robuuste plant met een hoge weerstand.

Maca wordt al zo'n tweeduizend jaar gebruikt door inheemse Peruaanse stammen om energie en uithoudingsvermogen te vergroten. Maca versterkt ons niet alleen, het is ook goed voor onze huid. Het is aangetoond dat Maca de huid stralender en helderder maakt. Maca heeft ook herstructurerende eigenschappen. Dit betekent niets minder dan dat de plant rimpels vermindert en de celvernieuwing stimuleert, waardoor het een perfect ingrediënt is voor de verzorging van de rijpere, droge of vermoeide huid

Deze Peruaanse wortel helpt de huid dus om sierlijk te verouderen - zodat ze er zelfs na vele jaren nog goed uitziet, en dat op een volledig natuurlijke manier.

Ook lekker als voedsel

De maca wortel is niet alleen goed voor de huid, maar kan ook gegeten worden. In Zuid-Amerika worden de wortels rauw, gekookt of gedroogd gegeten. Ze hebben een hoge voedingswaarde en enkele stimulerende eigenschappen. Maca is rijk aan eiwitten, complexe koolhydraten, vezels, verschillende vitaminen, fosfor, ijzer en koper. De knollen bevatten ook veel secundaire plantaardige stoffen.

De makkelijkste manier om maca te consumeren is als poeder. Macapoeder heeft een nootachtige, licht aardse smaak en is perfect voor smoothies, sappen, als ingrediënt in muesli en voor gebakken producten of energierepen. Als je maca wilt proberen, hebben we hier een eenvoudig smoothierecept voor je

Maca Super Smoothie

Ingrediënten:

  • 250 ml plantaardige melk (amandel-, soja- of havermelk)
  • 2 grote bananen (eventueel bevroren)
  • 1 el macapoeder
  • 1 el pindakaas
  • 1 vanillestokje

Bereiding:

  • Snijd het vanillestokje in de lengte in plakjes en schraap het merg eruit
  • Doe het merg in een blender met de overige ingrediënten.
  • Mix tot de vloeistof een romige consistentie heeft.
  • Geniet.