Dieet en acne: wat u eraan kunt doen

Dieet en acne: wat u eraan kunt doen

Hier bekijken we de meest waarschijnlijke theorieën over acne en voeding en beantwoorden we de vraag wat je zelf kunt doen om acne te voorkomen.

Theorie 1: glycemische belasting

De glycemische index (GI) is een getal dat aan een levensmiddel wordt gegeven om het effect ervan op de bloedsuikerspiegel van een persoon te meten. Voedingsmiddelen met een hoge GI omvatten zoete ontbijtgranen, witte bloem, koekjes en snoep.

De Glycemic Load (GL) is gebaseerd op de portiegroottes die we eten, waardoor het een praktische uitbreiding is van GI-wetenschap in ons dagelijks leven.

De theorie is dat voedingsmiddelen met een hoge GL snel worden verteerd en opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit activeert de alvleesklier, die samen met andere hormonen een acute toename van insuline veroorzaakt.

GL EN ACNE ONDERZOEK

Over het algemeen lijkt dit een controversieel gebied te zijn, met momenteel tegenstrijdig bewijs in de verschillende onderzoeken.

Een studie vroeg 248 mannen en vrouwen die in New York wonen om een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst in te vullen en hun ernst van acne aan te geven. De resultaten toonden aan dat deelnemers met matige tot ernstige acne een significant hogere glycemische belasting in hun dieet hadden en een verhoogde suikerconsumptie.

Er werden ook gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken uitgevoerd.

Verschillende van deze onderzoeken hebben verbeteringen aangetoond in acne, hormoonspiegels en talgproductie na een licht GL-dieet; een ander onderzoek vond geen verband. Er is dus meer onderzoek nodig op dit gebied!

Theorie 2: zuivelproducten

Er is nog een andere theorie over melk, die acne kan verergeren. Er wordt gezegd dat het de concentratie van insuline en het hormoon IGF-1 in het bloed verhoogt. Omdat melk koolhydraten bevat, verhoogt het de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte, vergelijkbaar met de effecten van een dieet met veel GL.

Interessant is dat melk een glycemische lading heeft die drie tot zes keer hoger is dan verwacht en het toevoegen van slechts een kleine hoeveelheid melk aan een maaltijd met een lage glycemische index verhoogt de insulinerespons tot niveaus die kenmerkend zijn voor een maaltijd met een hoge GI. Dit geldt voor magere en volle melk, maar niet voor kaas.

Melk kan ook bijdragen aan acne vanwege het relatief hoge gehalte aan hormonen. Bij consumptie in grote hoeveelheden is aangetoond dat het de IGF-1-waarden in het bloed verhoogt.

MELK- EN ACNE-ONDERZOEK

Twee grote onderzoeken leveren het meest overtuigende bewijs van een verband tussen melk en acne.

In beide gevallen werd de deelnemers gevraagd om op te schrijven wat ze aten gedurende een periode van drie jaar. In beide onderzoeken verhoogde een hoge melkconsumptie het risico op acne met ongeveer 20%.

Een andere studie wees uit dat acne werd geassocieerd met veelvuldig melkgebruik, maar niet met volle melk of kaasconsumptie.

Het probleem met al deze onderzoeken is dat ze alleen de relatie tussen melk en acne observeren. Er zijn geen gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die een dergelijke associatie hebben onderzocht.

Dat betekent dat we niet voldoende kunnen bewijzen dat melk acne veroorzaakt, maar er zijn aanwijzingen dat het uw risico op het ontwikkelen van acne kan verhogen.

Omdat melk meer dan 60 verschillende moleculen bevat, is het buitengewoon moeilijk om te zeggen welke van deze componenten acne bevorderen en welke niet - vooral als er zo'n breed scala aan verschillende zuivelproducten is.

Wetenschappers proberen nog steeds uit te vinden of het de hormonen, de hoge glycemische lading of de eiwitten in melk zijn die deze associaties veroorzaken.

WAT MOET U DOEN ALS VATBAAR BENT VOOR ACNE?

  • Ga naar de dokter
    Raadpleeg uw huisarts om eventuele medische behandelingen te bespreken die, naast dieetveranderingen, geschikt kunnen zijn.
  • Gebruik geen comedogene cosmetische producten
    Overweeg om make-up- en gezichtsverzorgingsproducten te kiezen die olievrij of op waterbasis zijn en die als niet-comedogeen bestempeld zijn (vrij van poriënblokkerende ingrediënten).
  • Schrijf een dagboek
    Houd een voedings- / symptoomdagboek bij en zoek naar patronen en associaties tussen het voedsel dat u eet en mogelijke acne.
  • Controleer uw gewicht
    Als u te zwaar bent, overweeg dan om een paar kilo af te werpen. Sommige onderzoekers geloven dat overgewicht de productie van androgenen stimuleert, die de groei van huidcellen en olieproductie bevorderen, wat kan leiden tot acne. Idealiter is het doel een slank lichaamstype met een BMI tussen 20-25.
  • Verminder je melkconsumptie
    Overweeg een tijdje geen melk en zuivelproducten te gebruiken. Zorg er wel voor dat u genoeg calcium binnenkrijgt.
  • Lage glycemische belasting
    Overweeg een dieet met een lage GL. Dus probeer geraffineerde koolhydraten te schrappen en kijk of het een effect heeft op je huid. Een voorbeeld van een dag met een lage glycemische index:
    • Ontbijt: twee gekookte eieren, een snee volkorenbrood, een avocado en verse tomaten.
    • Tussendoortje: een handvol amandelen
    • Lunch: linzen met verse spinazie, geraspte venkel en geitenkaas.
    • Snack: twee sneetjes roggebrood met een eetlepel hummus.
    • Diner: Kip en Quinoasalade met Butternut Squash, Chili en Broccoli.
      Er zijn nu ook speciale kookboeken om te koken met een lage glycemische lading.

Dus?

Er is nog steeds geen solide bewijs dat voeding acne veroorzaakt, maar er is voldoende bewijs dat het het erger kan maken. Er zijn enkele voedingsstrategieën die het proberen waard zijn, naast een medische behandeling.

Een typisch westers dieet op basis van geraffineerde koolhydraten met veel GL en zuivelproducten kan verantwoordelijk zijn voor acne.

Het is een goed idee om een gezond, gevarieerd dieet te eten dat rijk is aan plantaardig voedsel zoals fruit, groenten, peulvruchten en noten. Probeer dit type dieet een keer, om te zien of de symptomen van acne verbeteren. Het vermijden van melk kan ook worden overwogen, zolang u maar voldoende calcium binnenkrijgt.