"Hoe te dealen met nikkelallergie: Tips voor preventie en verlichting

"Hoe te dealen met nikkelallergie: Tips voor preventie en verlichting

Allergisch voor nikkel? Ontdek hoe het zich uit en wat je eraan kunt doen

Heb je ooit gehoord van nikkeldermatitis? Het kan zijn dat dit de oorzaak is van je huidproblemen als je allergisch bent voor nikkel. Maar wat houdt deze allergie eigenlijk in?

Nikkel, een veelvoorkomend metaal

Nikkel is een zilverachtig wit glanzend metaal. Het is een van de chemische elementen en is een belangrijk onderdeel van metaallegeringen. Daarom wordt nikkel in belangrijke mate gebruikt bij de staalverwerking en vooral industrieel verwerkt. Met nikkel geraffineerde metalen zijn harder en beter bestand tegen corrosie, d.w.z. roest.

Hoewel het een essentieel sporenelement is voor planten en mensen, kan overmatige blootstelling leiden tot allergieën.

Wat is nikkeldermatitis?

Nikkeldermatitis treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op nikkelionen als schadelijk, wat leidt tot een overmatige afweerreactie. Symptomen, zoals roodheid, jeuk en zwelling, treden meestal op binnen 12-72 uur na contact met nikkel.

Ongeveer 8% van alle mensen wereldwijd lijdt aan een nikkelallergie. In principe worden geïndustrialiseerde landen zwaarder getroffen dan ontwikkelingslanden, omdat er simpelweg een hogere blootstelling is aan nikkel uit producten die nikkel bevatten. De mate van bekendheid in de afzonderlijke landen varieert sterk. In de VS lijdt bijvoorbeeld 35 tot 40% van de bevolking aan een nikkelallergie, in Frankrijk is dat ongeveer 14%.

Hoe ontstaat een nikkelallergie?

Sensibilisatie, het proces waarbij het lichaam een allergische reactie ontwikkelt na intensief contact met nikkel, gaat altijd vooraf aan een nikkelallergie. Mensen worden niet geboren met deze allergie; het ontwikkelt zich na blootstelling aan het metaal.

Wat zijn de oorzaken van nikkeldermatitis?

Nikkel is voor ons mensen van levensbelang als sporenelement. Als de dosis echter te hoog is, treedt er een allergie op. Dit wordt altijd voorafgegaan door een sensibilisatie - niemand wordt geboren met een nikkelallergie. Het ontstaat altijd door intensief contact met het metaal.

Symptomen van een nikkelallergie

Allergisch huideczeem is het meest voorkomende symptoom van een nikkelallergie, vooral op plaatsen zoals handen, navel, polsen, oren, mondholte en oksels. Dit kan zich uiten als roodheid, jeuk, zwelling en zelfs blaren. De afgifte van nikkelionen wordt bevorderd door de volgende factoren

  • Conserveringsmiddelen
  • Zuren
  • Zweet
  • Hoge temperaturen

Nikkel is te vinden in bijna alle voedingsmiddelen. In het algemeen bevatten plantaardige producten meer nikkel dan dierlijke producten. In tegenstelling tot opname door de huid, waar de snelheid van afgifte cruciaal is, telt alleen het werkelijke nikkelgehalte voor voedsel.

Men moet ook voorzichtig zijn bij het kiezen van kookgerei. Sterk zure voedingsmiddelen zoals zuurkool of tomatensaus, kunnen nikkelionen oplossen uit het metaal, dat zich vervolgens ophoopt in het voedsel. Zelfs onschadelijke gerechten kunnen allergische reacties veroorzaken.

Wat kun je doen als je vermoedt dat je een nikkelallergie hebt?

Als je denkt dat je allergisch bent voor nikkel, is het raadzaam om een allergietest te ondergaan en medisch advies in te winnen. Vermijd producten die nikkel bevatten en kies voor nikkelgeteste of natuurlijke producten.

Ontdek nikkelvrije producten op Ecco Verde

In onze catalogus vind je verschillende op nikkel geteste producten. Deze link filtert alle producten die door bedrijven als nikkel-getest zijn gecertificeerd: Klik hier.

Biologische natuurproducten bevatten meestal geen nikkel, en als een make-upproduct het van nature bevat, is het percentage zo laag dat het als onschadelijk kan worden omschreven. Natuurlijke producten worden allemaal zeer goed verdragen, vooral die die geschikt zijn voor mensen met allergieën of een gevoelige huid, zoals de merken Pai of alva gevoelig .

Veel van de producten die we op Ecco Verde verkopen, dragen het label "Nickel Tested". Dit betekent dat de producten speciaal zijn getest op hun nikkelgehalte en veilig zijn voor mensen die allergisch zijn voor nikkel. Deze producten bevatten slechts de kleinste sporen van nikkel (minder dan 0,00001%), daarom kunnen er normaal geen allergische reacties optreden (het kan nooit 100% worden uitgesloten).