"Nickel tested" in natuurlijke cosmetica - wat betekent dat?

"Nickel tested" in natuurlijke cosmetica - wat betekent dat?

Veel van de producten die we op Ecco Verde verkopen, dragen het label "Nickel Tested". Dit betekent dat de producten speciaal zijn getest op hun nikkelgehalte en veilig zijn voor mensen die allergisch zijn voor nikkel. Deze producten bevatten slechts de kleinste sporen van nikkel (minder dan 0,00001%), daarom kunnen er normaal geen allergische reacties optreden (het kan nooit 100% worden uitgesloten).

Veel mensen over de hele wereld zijn allergisch voor nikkel. Het is belangrijk voor deze mensen om producten die nikkel bevatten zo veel mogelijk te vermijden. Maar hoe drukt een nikkelallergie zich eigenlijk uit? Laten we de oorzaken, symptomen en andere nader bekijken.

Het metaal nikkel

Nikkel is een zilverachtig wit glanzend metaal. Het is een van de chemische elementen en is een belangrijk onderdeel van metaallegeringen. Daarom wordt nikkel in belangrijke mate gebruikt bij de staalverwerking en vooral industrieel verwerkt. Met nikkel geraffineerde metalen zijn harder en beter bestand tegen corrosie, d.w.z. roest.

Nikkel kan worden gedetecteerd als een natuurlijk bestanddeel in planten. Het is essentieel voor het metabolisme van planten en als sporenelement is het essentieel voor ons, mensen. De gemiddelde dagelijkse behoefte aan nikkel voor een volwassene is 0,2 tot 0,5 mg. Dit krijg je voornamelijk door je voeding binnen.

Nikkeldermatitis: allergie voor nikkel

Nikkeldermatitis is een allergische reactie van het lichaam wanneer het in contact komt met nikkel. Het immuunsysteem classificeert vervolgens ten onrechte de nikkelionen die het lichaam zijn binnengekomen als schadelijk, wat leidt tot een overmatige afweerreactie.

De symptomen van een nikkelallergie treden in de meeste gevallen op met een vertraging van 12 tot 72 uur en zijn gelokaliseerd op het gebied dat in contact is gekomen met nikkel. De opname vindt voornamelijk plaats door direct contact met de huid. Juwelen bevatten bijvoorbeeld vaak nikkel. Het zweet van de huid heeft een zure pH-waarde en maakt zo nikkelionen vrij uit het metaal, die ongehinderd de huid binnendringen en in het lichaam terechtkomen. Een reactie kan echter ook optreden na het eten van voedingsmiddelen met een hoog nikkelgehalte. Een nikkelallergie is dus zowel een contactallergie als een voedselallergie.

Ongeveer 8% van alle mensen wereldwijd lijdt aan een nikkelallergie. In principe worden geïndustrialiseerde landen zwaarder getroffen dan ontwikkelingslanden, omdat er simpelweg een hogere blootstelling is aan nikkel uit producten die nikkel bevatten. De mate van bekendheid in de afzonderlijke landen varieert sterk. In de VS lijdt bijvoorbeeld 35 tot 40% van de bevolking aan een nikkelallergie, in Frankrijk is dat ongeveer 14%.

Oorzaken

Nikkel is voor ons mensen van levensbelang als sporenelement. Als de dosis echter te hoog is, treedt er een allergie op. Dit wordt altijd voorafgegaan door een sensibilisatie - niemand wordt geboren met een nikkelallergie. Het ontstaat altijd door intensief contact met het metaal.

Als legeringscomponent zit nikkel in vrijwel alle metalen voorwerpen (alleen titanium is echt nikkelvrij), van sieraden (goedkoop en duur) tot huishoudelijke artikelen en mobiele telefoons. Doorslaggevend is echter niet het nikkelgehalte zelf, maar hoe hoog de afgifte is, dat wil zeggen de hoeveelheid die vrijkomt en wordt opgenomen door het lichaam. Het vrijkomen van nikkelionen wordt bevorderd door de volgende factoren:

 • Conserveringsmiddelen
 • Zuren
 • Zweet
 • Hoge temperaturen

Nikkel is te vinden in bijna alle voedingsmiddelen. In het algemeen bevatten plantaardige producten meer nikkel dan dierlijke producten. In tegenstelling tot opname door de huid, waar de snelheid van afgifte cruciaal is, telt alleen het werkelijke nikkelgehalte voor voedsel.

Men moet ook voorzichtig zijn bij het kiezen van kookgerei. Sterk zure voedingsmiddelen zoals zuurkool of tomatensaus, kunnen nikkelionen oplossen uit het metaal, dat zich vervolgens ophoopt in het voedsel. Zelfs onschadelijke gerechten kunnen allergische reacties veroorzaken.

De allergie kan ook worden bevorderd door verschillende andere factoren. Factoren die de natuurlijke huidbarrière verzwakken, verhogen het risico op ziekte. Deze zijn bijvoorbeeld

 • Bacteriën
 • Chemicaliën
 • Ontsteking
 • UV straling

Symptomen

Het meest voorkomende symptoom van een nikkelallergie is allergisch huideczeem. De meest voorkomende plekken voor eczeem zijn:

 • Handen en vingers -> door ringen, deurklinken, toetsenborden ...
 • Navelgebied -> knoop, riemgesp, piercings
 • Polsen -> armbanden of horloges
 • Oren -> bril, oorbellen ...
 • Mondholte -> beugels of kunstgebitten
 • Oksels -> door nikkelionen opgenomen door voedsel, die worden uitgescheiden via de zweetklieren

Huideczeem manifesteert zich als roodheid, jeuk en zwelling. Blaren of puisten kunnen ook voorkomen.

Als u vermoedt dat u een nikkelallergie heeft, moet u een allergietest ondergaan en vervolgens medisch advies inwinnen over welke producten u moet vermijden.

In onze catalogus vindt u verschillende op nikkel geteste producten. Deze link filtert alle producten die door bedrijven als nikkel-getest zijn gecertificeerd: Klik hier.

Biologische natuurproducten bevatten meestal geen nikkel, en als een make-upproduct het van nature bevat, is het percentage zo laag dat het als onschadelijk kan worden omschreven. Natuurlijke producten worden allemaal zeer goed verdragen, vooral die die geschikt zijn voor mensen met allergieën of een gevoelige huid, zoals de merken Pai of alva gevoelig .

Neem ook merken die zich onderscheiden door het BDIH-keurmerk in consideratie. Omdat producten met dit keurmerk geen minerale oliën bevatten is de kans dat deze producten nikkel bevatten erg klein.

Om veiligheidsredenen is het raadzaam om nieuwe producten te testen door een mini- of reismaat te nemen om te zien hoe de huid reageert. Het is ook mogelijk om een voorafgaande test uit te voeren op een lichaamsdeel voordat het product wordt aangebracht.