Belangrijke termen in de wereld van natuurcosmetica

Belangrijke termen in de wereld van natuurcosmetica

Natuurcosmetica omvat verschillende producttypen met verschillende eigenschappen en kenmerken. De termen die worden gebruikt in de wereld van natuurlijke cosmetica kunnen overweldigend zijn. We zijn er om je te helpen om de meest belangrijke termen te begrijpen:

Natuurcosmetica

Alleen natuurlijke grondstoffen worden gebruikt voor het maken van natuurlijke cosmetica. Deze worden op de meest zorgvuldige manier gewonnen. De term 'natuurcosmetica' is niet geoctrooieerd. Om te weten of cosmetica inderdaad als natuurlijk kunnen worden geclassificeerd, adviseren wij om de certificaten van natuurlijke cosmetica te controleren.

Natuurlijke cosmetica mag alleen ingrediënten gebruiken die zijn verkregen uit planten, mineralen of van dierlijke oorsprong zijn. De producten ondergaan strenge controles en onderscheiden zich door hun certificeringen.

Minerale oliën

Stoffen gemaakt op basis van minerale oliën worden verkregen uit petroleum en vervolgens gefilterd om een ​​heldere olie te creëren. Minerale olie is goedkoop, langdurig en wordt door de meeste mensen getolereerd. Minerale oliën vormen echter ook problemen. Chemische verbindingen worden aangetroffen in minerale oliën die zich na verloop van tijd in het lichaam ophopen. De negatieve effecten zijn nog steeds niet duidelijk. Echte natuurlijke producten bevatten geen minerale oliën.

Conserveringsmiddelen

Deze stoffen zijn essentieel om cosmetica na korte tijd niet te laten vergaan. Conserveringsmiddelen remmen ook de groei van schimmels, virussen en bacteriën om er zeker van te zijn dat cosmetica voor een lange tijd kunnen worden gebruikt. Verschillende conserveringsmiddelen zijn niet bevorderlijk voor onze huid en kunnen in sommige gevallen tot allergische reacties leiden. Natuurlijke cosmetische producten bevatten wel conserveringsmiddelen, maar deze zijn meestal samengesteld uit essentiële oliën of plantenextracten die alcohol bevatten. Deze conserveermiddelen worden over het algemeen door de huid getolereerd.

Parabenen

Parabenen conserveren ook cosmetica. Ze zijn vaak te vinden in douchegels, shampoos of zonnefilters. De huid absorbeert parabenen. De negatieve effecten van parabenen zijn nog steeds niet duidelijk, maar er zijn aanwijzingen dat ze de hormonale balans van het lichaam beïnvloeden, dat wil zeggen vermengen. Natuurcosmetica verbiedt het gebruik van parabenen.

Siliconen

Siliconen, net zoals minerale oliën, zijn gemaakt van aardolie. Het kan op verschillende manieren worden gebruikt en is goedkoop, waardoor het een populair cosmetica-additief is. Siliconen vormen een zachte barrière op het oppervlak van de huid die helpt om het een aangenaam gevoel te geven. Dit vertraagt ​​het natuurlijke proces van de huid. Shampoos die siliconen bevatten, hebben een vergelijkbaar effect. Het haar krijgt een zijdezacht en zacht gevoel als de silicone zich om de strengen wikkelt. Dit beperkt het haar van de ademhaling, wat op de lange duur niet goed is voor de gezondheid van het haar of de huid. Gezondheidsrisico's worden alleen een probleem als iemand allergisch is voor siliconen. Siliconen zijn verboden in natuurlijke cosmetica.

Synthetische geuren

Synthetische geuren zijn goedkoop te produceren en gaan lang mee. Terwijl natuurlijke geuren verdampen, houden hun synthetische tegenhangers hun geur heel lang vast. Synthetische geuren hoeven alleen te worden vermeld wanneer een bepaald concentratieniveau in een product wordt gebruikt. Deze geurstoffen kunnen allergische reacties, hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken. Synthetische geuren zijn verboden in natuurlijke cosmetica.

Palmolie

Palmolie, een plantaardige olie, wordt verkregen uit de vruchten van de oliepalm. Vanwege hun snelle groei is het goedkoop te verkrijgen en dus kan het olieproduct in bijna alle cosmetische producten worden aangetroffen. Het gebruik van palmolie leidt echter ook tot ontbossing van regenwouden. Enkele andere negatieve gevolgen zijn de kwestie van kinderarbeid en vernietiging van habitats voor dieren die afkomstig zijn uit die regio's - om er maar een paar te noemen. Volledig afzien van het gebruik van palmolie is bijna onmogelijk. Het voordeel is dat er nu veel initiatieven zijn die ernaar streven de teelt van palmolie duurzamer te maken.

Biologisch

Ingrediënten die afkomstig zijn van gecontroleerde biologische landbouw worden verbouwd zonder het gebruik van synthetische pesticiden of minerale meststoffen, wat minder belastend is voor het milieu. Cosmetica worden als biologisch gecertificeerd als ten minste 95% van de ingrediënten biologisch geteelde stoffen zijn of stoffen bevatten die wild worden verzameld.

Veganistisch

Veganistische producten bevatten geen ingrediënten die afkomstig zijn van dieren, bijvoorbeeld gelatine, honing, bijenwas of collageen. Maar houd er rekening mee dat deze term niet is gereguleerd en vaak wordt gebruikt voor marketingdoeleinden.

Fair trade

Dit betekent dat de grondstoffen die worden gebruikt voor het maken van een product duurzaam worden geproduceerd en gewonnen om de bronnen te beschermen. Het verwijst ook naar producenten die een billijke vergoeding ontvangen. Onethische handelspraktijken zijn niet toegestaan. Vaak zijn Fairtrade-producten van biologische kwaliteit en worden ze geproduceerd zonder chemische toevoegingen.