Belangrijke termen in de wereld van natuurcosmetica

Belangrijke termen in de wereld van natuurcosmetica

Er zijn veel natuurlijke cosmeticaproducten en dus is het niet verwonderlijk dat deze verscheidenheid aan producten ook verschillende eigenschappen en kenmerken heeft. Het zit in de aard van de dingen dat je soms het spoor bijster raakt van alle verschillende termen. Hier willen we je helpen je weg wat beter te vinden in de wereld van natuurlijke cosmetica en een aantal termen uitleggen die je steeds weer tegenkomt

Natuurlijke cosmetica

Bij de productie van natuurlijke cosmetica worden alleen natuurlijke grondstoffen gebruikt die zo voorzichtig mogelijk zijn verkregen. De term is niet beschermd en daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar certificaten voor natuurlijke cosmetica.

Minerale olie

Stoffen op basis van minerale olie komen uit de aardolie-industrie en worden gefilterd tot er een transparante olie ontstaat. Minerale olie is goedkoop, heeft een lange houdbaarheid en wordt door de meeste mensen goed verdragen. Toch zijn er ook problemen met minerale olie. MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) zijn chemische verbindingen die voorkomen in minerale olie en zich na verloop van tijd ophopen in het lichaam. De langetermijneffecten hiervan zijn nog niet volledig bekend. Minerale oliën zijn verboden in echte natuurlijke cosmetica.

Conserveringsmiddelen

Deze stoffen zijn essentieel voor het conserveren van cosmetische producten. Conserveringsmiddelen remmen de groei van schimmels, virussen en bacteriën en zorgen ervoor dat ze lange tijd zonder problemen gebruikt kunnen worden. Veel conserveringsmiddelen zijn echter niet echt goed voor de huid en kunnen in zeldzame gevallen allergieën veroorzaken. Natuurlijke cosmetica bevatten ook conserveringsmiddelen, maar deze bestaan meestal uit essentiële oliën of alcoholische plantenextracten. Ze worden over het algemeen goed verdragen door de huid.

Parabenen

Deze stoffen zijn ook conserverend. Ze zitten meestal in bijvoorbeeld douchegels, shampoos of zonnebrandcrèmes. De huid absorbeert parabenen. De effecten van deze stoffen worden nog niet helemaal begrepen, maar er zijn aanwijzingen dat ze de hormoonhuishouding van het lichaam beïnvloeden of verstoren. Ze worden ook verdacht van het veroorzaken van allergieën of erger. Parabenen zijn verboden in echte natuurlijke cosmetica.

Siliconen

Net als minerale olie worden deze stoffen gemaakt van aardolie. Ze zijn veelzijdig en goedkoop en daarom zitten ze in conventionele cosmeticaproducten. Siliconen bedekken de huid met een zacht laagje, waardoor deze goed en glad aanvoelt. Tegelijkertijd vertragen ze echter de natuurlijke huidprocessen. Hetzelfde geldt voor shampoos. Het haar ziet er zijdezacht en glad uit, maar de siliconen bedekken het haar volledig, waardoor het niet kan ademen. Dit is op de lange termijn niet goed voor de huid en het haar, maar siliconen vormen alleen een gezondheidsrisico als je er allergisch voor bent. Echte natuurlijke cosmetica mag geen siliconen bevatten.

Synthetische kleurstoffen

Dit zijn industrieel geproduceerde kleurstoffen die voornamelijk worden gebruikt in decoratieve cosmetica (lippenstift, oogschaduw, etc.). De kleuren worden vaak gemaakt van aardolie en van sommige wordt vermoed dat ze de huid irriteren of kankerverwekkende eigenschappen hebben. Echte natuurlijke cosmetica mag geen synthetische kleurstoffen bevatten.

Synthetische geurstoffen

Deze stoffen kosten weinig om te produceren en gaan lang mee. Terwijl natuurlijke geuren na korte tijd vervliegen, ruik je hun synthetische broertjes veel langer. Synthetische geurstoffen hoeven alleen vermeld te worden als ze een bepaalde concentratie overschrijden, anders worden ze gewoon aangeduid als aroma, parfum of iets dergelijks. Naast allergieën kunnen deze geurstoffen ook hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken. Deze stoffen zijn niet toegestaan in echte natuurlijke cosmetica.

Palmolie

Deze olie is puur plantaardig en wordt verkregen uit de vrucht van de oliepalm. Omdat de oliepalm heel snel groeit, is palmolie goedkoop en zit het in bijna alle producten. Maar er zijn veel problemen mee. Naast de ontbossing van het regenwoud is er ook sprake van kinderarbeid en de vernietiging van dierlijke habitats - om er maar een paar te noemen. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om palmolie helemaal te vermijden, maar er zijn nu veel initiatieven die de palmolieteelt duurzamer willen maken. Als je palmolie toch consequent wilt vermijden, kun je hier onze selectie palmolievrije producten vinden.

Biologisch

Ingrediënten uit gecontroleerde biologische teelt zijn geproduceerd zonder gebruik van synthetische bestrijdingsmiddelen of minerale meststoffen. Hierdoor wordt de natuur minder belast. Alleen producten die voor minstens 95% uit biologisch geproduceerde ingrediënten of ingrediënten van wilde oogst bestaan, krijgen het biologische keurmerk. Er zijn echter verschillende certificeringen. De minimale consensus is het biologische keurmerk van de EU, waarop alle andere biologische keurmerken zijn gebaseerd en vervolgens strengere eisen stellen. Een van de strengste keurmerken is bijvoorbeeld Demeter.

Wij hebben veel producten op voorraad met het EU biologisch keurmerk.

En hier vind je alle producten met het Demeter keurmerk.

Vegan

Vegan producten bevatten geen ingrediënten die afkomstig zijn van dieren of geproduceerd zijn door dieren. Veganistische producten bevatten dus geen stoffen zoals gelatine, honing, bijenwas, collageen. Maar je moet voorzichtig zijn: de term is niet gereglementeerd en wordt daarom vaak voor marketingdoeleinden gebruikt. Het helpt om de ingrediënten en certificaten te controleren. Bij Ecco Verde hebben we verschillende veganistische keurmerken waar je op kunt vertrouwen, zoals Vegan Society, of Vegan OK.

Fairtrade

Dit betekent dat de grondstoffen voor een product duurzaam en met behoud van grondstoffen zijn geproduceerd en dat de producenten ook eerlijk voor hun werk zijn betaald. Fairtrade helpt dus om oneerlijke en uitbuitende economische structuren tegen te gaan. Vaak zijn Fairtrade producten ook biologisch en bevatten ze geen chemische toevoegingen.