Weetjes over deodorants

Weetjes over deodorants

Deodorants maken gewoon deel uit van ons leven - meestal zonder dit in vraag te stellen. Het belangrijkste is dat we ons de hele dag lang fris voelen. Maar waarom hebben we überhaupt een deodorant nodig? Hoe werkt het? Is een natuurlijke deodorant effectief? Wat zit er eigenlijk in en wat zijn anti-transpiranten? Dit zijn enkele van de vragen die we in deze blog zullen behandelen.

Waarom zweet je?

Transpiratie is een volledig natuurlijk proces van het lichaam om de lichaamstemperatuur te reguleren en zichzelf tegen oververhitting te beschermen - als het lichaamseigen airconditioning systeem. Dat is belangrijk en gezond. Hitte, stress, inspanning, angst of koorts kunnen dit proces ook in gang zetten en zweetdruppels op de huid veroorzaken. Wat velen niet weten, is dat vers zweet volledig geurloos is. Alleen de afbraak door bacteriën veroorzaakt de onaangename geur.

Deodorant of anti-transpirant?

Als het erom gaat te voorkomen dat de geurveroorzakende bacteriën hun werk doen en zo onaangename zweetgeur tegen te gaan, is een deodorant de juiste keuze. Antitranspiratiemiddelen worden alleen in conventionele cosmetica aangetroffen omdat ze synthetische aluminiumzouten bevatten die de poriën verkleinen of zelfs volledig afsluiten om het natuurlijke transpiratieproces gedurende enkele uren of langer te voorkomen. Maak je geen zorgen, deze ingrediënten worden niet gebruikt in natuurlijke cosmetica!

Hoe werkt een deodorant?

Biologische deodorants kunnen overmatig zweten en geurtjes voorkomen. Een goede deodorant kan dit voor een langere tijd doen. Het is belangrijk dat een deodorant alleen wordt gebruikt op een schone, gezonde en droge huid. In natuurlijke cosmetica zijn er tal van natuurlijke actieve ingrediënten die ons droog en geurig kunnen houden:

Aluin: Kalium Aluin is het een natuurlijk zout dat overmatige transpiratie voorkomt en wordt gebruikt in zogenaamde kristaldeodorants.

Natriumbicarbonaat: Natriumbicarbonaat kan niet alleen worden gebruikt voor bakken of in het huishouden. Het is zelfs buitengewoon effectief in het neutraliseren van zuren dankzij zijn basische eigenschappen. Het gaat geurtjes tegen en heeft een langdurig effect. Natriumbicarbonaat wordt meestal gebruikt in vaste deodorantsticks of in deodorantcrèmes. Een gevoelige huid kan echter reageren door jeuk of roodheid. Maar daar zijn ook alternatieven voor en je doet er goed aan om natriumvrije gevoelige deodorants te gebruiken, zoals de zachte deodorantstick van Acorelle.

Etherische oliën: deze kunnen de reproductie van geurveroorzakende bacteriën remmen en zo de geur van zweet tegengaan. Lavendel, palmarosa, teatree, salie of cipres zijn bijzonder effectief, maar pepermunt- en citrusoliën zijn ook populair omdat ze een frisse geur geven, zoals in de herendeodorant HOMME deodorant spray van Florame. met een hydrosol.

Plantenwater : ook wel hydrolaten genoemd, zijn ideale ingrediënten voor een deodorant. Vooral samentrekkende middelen, zoals toverhazelaarwater, worden vaak gebruikt. Maar ook teatree- of pepermuntwater zijn populair.

Zetmeel: meestal gebruikt in de vorm van maïs- of aardappelzetmeel, helpt het vocht te absorberen en houdt de oksels droog.

Diatomeeënaarde: bestaat grotendeels uit de schalen van fossiele diatomeeën, waardoor het bijzonder rijk is aan silicium, magnesium, calcium en andere mineralen en is ideaal voor gevoelige huidtypes. Dankzij de speciale, microporeuze structuur kan het snel vocht opnemen en zo lichaamsgeur neutraliseren.

Dit waren enkele voorbeeldingrediënten, want biologische deodorants bevatten ook bijzonder verzorgende ingrediënten die de gevoelige okselhuid voeden en soepel houden of zorgen voor een bijzonder aangename consistentie.

Deodorants zijn ook verkrijgbaar in een breed scala aan vormen: of het nu gaat om klassieke roll-ons, sprays, sticks of crèmes, kies wat het beste voor jou is of het probeer het uit. Iedereen heeft een andere voorkeur aan iets ander. Daarnaast dient bij de deodorant rekening gehouden te worden met bijzondere omstandigheden zoals zwangerschap of borstvoeding. Gedurende deze tijd moet in het algemeen aandacht worden besteed aan wat in contact komt met de huid - ons grootste orgaan. Zorgwekkende stoffen zoals aluminium, parabenen of propyleenglycol moeten met name worden vermeden.
Bij het geven van borstvoeding geldt het volgende: zo min mogelijk geurstoffen, omdat ze de neus van de baby kunnen irriteren - en hun reukvermogen is bijzonder uitgesproken. Hiervoor raden we "borstvoedingsvriendelijke" deodorants aan die voldoen aan het verlangen naar veiligheid en frisheid ondanks hormonale achtbaanritten. Een idee hiervoor is de ongeparfumeerde Aloë Vera deodorant van Florame .

Tot slot nog een paar tips:

  • Deodorants mogen niet worden gebruikt op gebarsten, geïrriteerde of beschadigde huid!
  • Stevigere deodorantsticks met natriumbicarbonaat zijn vaak gemakkelijker aan te brengen op een vochtige huid, terwijl alle andere deodorants op een droge huid moeten worden gebruikt.
  • Crème deodorants worden met de vingers over de huid verspreid.
  • We zijn allemaal anders - bij de ene gaat de deodorant urenlang mee, bij een andere moet het na een paar uur opnieuw worden aangebracht. Dat is alleen maar natuurlijk en helemaal oké.