Zero Waste & Natuurcosmetica

Zero Waste - leven zonder afval te produceren. In theorie tenminste. In de praktijk is het niet zo eenvoudig.

5 principes

De zero-waste beweging is gebaseerd op vijf principes die erop gericht zijn afval zo veel mogelijk te beperken. Deze staan ook bekend als de vijf R's:

Refuse: Dit is het bewust afwijzen van afval. Dit heeft in de eerste plaats betrekking op onnodig verpakkingsmateriaal, maar ook op ondoordachte consumptie in het algemeen. Hoe minder we consumeren (dus hoe meer we afwijzen), hoe minder er later geproduceerd en weggegooid hoeft te worden.

Reduce: Dit gaat over het verminderen van onnodige spullen. Hoeveel kledingstukken hebben we die we nooit dragen? En dat is nog maar één voorbeeld. De productie van de talloze ongebruikte artikelen die we allemaal bezitten, heeft grondstoffen gekost. Dingen die niet nodig zijn, worden teruggebracht naar de mensen. Met de hulp van het internet is dit gemakkelijker dan ooit tevoren. Natuurlijk kunnen we ook dingen weggeven.

Reuse: De afgelopen jaren heeft de wegwerpmaatschappij herhaaldelijk nieuwe, voorheen ondenkbare hoogten bereikt. Wegwerpproducten zijn echter maar goed voor één groep - de producenten, omdat ze steeds nieuwe aankopen genereren. De focus ligt daarom op herbruikbare alternatieven en producten die gerepareerd kunnen worden.

Recycle: Al het afval dat ondanks de eerste drie R's overblijft, moet zeker worden opgenomen in de recyclingcyclus, omdat dit ook hulpbronnen spaart.

Rot: Hierbij gaat het simpelweg om composteren. Keukenafval wordt omgezet in hoogwaardige meststof.

Natuurlijke cosmetica - beter voor het milieu?

Deze principes kunnen nu ook worden toegepast op cosmetische producten. Er is ongelooflijk veel plastic afval, maar individuele ingrediënten spelen ook een rol. Natuurlijke cosmetica bevatten geen stoffen die kritisch of problematisch zijn voor de natuur. En bovenal bevatten natuurlijke cosmetica geen microplastics.

Microplastics - een extreem probleem

Microplastics zijn plastic deeltjes die in veel verschillende conventionele cosmeticaproducten zitten, zoals scrubs of tandpasta. Deze minuscule plastic deeltjes komen via de riolering in het milieu terecht. Daar duurt het eeuwen voordat de microplastics zijn afgebroken. Microplastics bevatten veel weekmakers en ftalaten, die hormonaal actief of zelfs giftig kunnen zijn. Bovendien hopen andere milieugiffen zich op aan het oppervlak van microplastics.

Er zijn nu zoveel microplastics in de natuur dat ze in de voedselketen terechtkomen. Tegenwoordig zijn microplastics zelfs te vinden in drinkwater!

Deze ontwikkeling kan alleen worden gestopt door producten die microplastics bevatten te vermijden.

Plasticverpakkingen - zijn er alternatieven?

Vandaag de dag wordt er nagedacht over natuurlijke cosmetica. Veel cosmeticafabrikanten proberen momenteel plastic zoveel mogelijk te vermijden of kiezen voor alternatieve, biologisch afbreekbare verpakkingsoplossingen.

Er zijn al producten die volledig plasticvrij zijn en dat aantal groeit voortdurend. Bij Ecco Verde hebben we een aparte categorie gemaakt met producten die plasticvrij zijn of heel weinig plastic gebruiken - van zeep en crèmes tot wasklei. Hier vind je ons assortiment.

Niets in de categorie plasticvrij voor jou? Dan kun je nog steeds je eigen cosmetica maken en afval vermijden. We hebben ook een assortiment grondstoffen voor zelfgemaakte cosmetica.

Dit heeft veel voordelen:

  • je bespaart onnodige verpakking
  • alleen de door jou gekozen ingrediënten worden gebruikt
  • het is leuk om te doen

Conclusie

Hoewel het aanbod van plasticvrije cosmeticaproducten voortdurend groeit, is het op dit moment nog beperkt. Dit betekent dat we vaak compromissen moeten sluiten (bijvoorbeeld als we willen dat het zowel veganistisch als plasticvrij is). Maar zelfs het slechtste compromis is nog altijd beter dan helemaal niets doen.