Zero Waste & Natuurcosmetica

Zero Waste & Natuurcosmetica

De Zero Waste-beweging belichaamt het minimaliseren van de hoeveelheid afval die we produceren. Een afvalvrije levensstijl is in theorie mogelijk. In de praktijk is het makkelijker gezegd dan gedaan.

Een zero waste levensstijl is de afgelopen paar jaar steeds populairder geworden. Steeds meer mensen realiseren zich het effect dat hun afval heeft op het milieu. Het concept is gebaseerd op vijf principes, ook wel de vijf R'en genoemd:

Refuse: Dit principe houdt de bewuste weigering van afval in zoals onnodige verpakking. In een breder spectrum is het principe gericht op het verminderen van wat we consumeren in het algemeen. Hoe minder we consumeren (of weigeren), des te minder wordt geproduceerd dat in een later stadium moet worden weggegooid.

Reduce: Het verminderen van wat we consumeren en een meer minimalistische levensstijl leiden, is waar je naar moet streven. Hoeveel kledingstukken hebben wij die we jaren of nooit hebben gedragen? Hoeveel middelen werden gebruikt voor de productie van de talloze, onnodige items die we bezitten. Wat we bezitten of niet nodig hebben, kan gemakkelijk worden verkocht of geschonken aan degenen die er gebruik van kunnen maken.

Reuse: In de afgelopen jaren heeft de productie van producten die slechts eenmaal kunnen worden gebruikt een hoogtepunt bereikt. Dergelijke artikelen zijn slechts gunstig voor één partij, en dat zijn de producenten, omdat deze artikelen vereisen dat de consument het artikel terug koopt wanneer dat nodig is. Er worden steeds meer wegwerpproducten gemaakt dan items die worden gerepareerd.

Recycle: Producten en items die overblijven na het uitoefenen van de eerste drie principes, moeten zeker worden gerecycled. Dit helpt ook om bronnen te sparen.

Rot (Composteren): Dit omvat het composteren van producten die niet worden verbruikt om als hoogwaardige mest te worden gebruikt.

Is natuurcosmetica beter voor het milieu?

De 5R's kunnen ook worden gebruikt als het gaat om cosmetica. De cosmetica-markt produceert bergen plastic afval op jaarbasis, maar ook de gebruikte individuele ingrediënten spelen een belangrijke rol. Natuurlijke cosmetica bevat geen ingrediënten die nadelige effecten op het milieu kunnen hebben, zoals microplastics.

Microplastics

Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die worden aangetroffen in talloze conventionele cosmetische producten zoals scrubs en tandpasta, waarbij veel van deze deeltjes weekmakers en ftalaten bevatten die hormonaal actief of zelfs toxisch kunnen zijn. Deze kleine deeltjes worden via onze drainagesystemen in de omgeving vrijgemaakt. Bovendien hopen milieutoxines zich op aan het oppervlak van microplastics.

Tegenwoordig is het aantal microplastics zodanig toegenomen dat ze nu zichtbaar zijn in onze voedselketen en in sommige gevallen ook in ons drinkwater. Dit kan alleen worden beëindigd als we weigeren producten te gebruiken die deze bevatten.

Plastic verpakking, zijn er alternatieven?

Veel natuurlijke cosmeticamerken zijn begonnen met het vermijden of gebruiken van alternatieve, biologisch afbreekbare verpakkingen. Er zijn ook verschillende natuurlijke cosmeticaproducten op de markt die helemaal niet in de verpakking zitten. Gelukkig wordt deze trend steeds populairder. Bij Ecco Verde bieden we een reeks grondstoffen die kunnen worden gebruikt voor zelfgemaakte cosmetica en helpen plastic afval te minimaliseren. Dit concept heeft verschillende voordelen:

  • Verminder onnodige verpakking
  • Maak de cosmetica die jouw huid nodig heeft
  • Het is ontzettend leuk!