Alkalische of pH-neutrale huidverzorging?

Alkalische of pH-neutrale huidverzorging?

Wanneer het aankomt op de vraag welke huidverzorging beter is, alkalisch of pH-neutraal, botsen twee wereldvisies. Daarom is het niet zo eenvoudig om antwoord te geven op de vraag wat de beste huidverzorging is.

We zullen niettemin de voordelen van elke benadering in detail bekijken en de visies vergelijken.

De beschermlaag van de huid en haar functie

De huid is omgeven door een natuurlijke beschermlaag. Deze zogenaamde zuurmantel of hydrolipidemantel bestaat uit talg, zweet, lipiden, aminozuren en verhoornde celschubben. Het beschermt de huid tegen uitdroging, ziektekiemen en milieuvervuiling en kan normaal gesproken door de huid zelf worden geregenereerd. Zoals de term "zuurmantel" aangeeft, heeft de huid een licht zure pH-waarde, die licht kan variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht of lichaamsgebied.

Wat is de zogenaamde pH-waarde en wat heeft dit met huidverzorging te maken?

De term pH staat voor de afkorting van "waterstofpotentiaal" of ook wel Latijn "pondus/potentia hydrogenii" en geeft als waarde aan hoe zuur of basisch/basisch een oplossing is. De meest gemeten waarden liggen tussen 0 en 14. Hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder de oplossing. Water heeft een pH-waarde van 7 en wordt als "neutraal" beschouwd. Een gezonde huid heeft een pH-waarde van 5 tot 6,5 en is dus licht zuur. Waarden in dit bereik worden omschreven als "huidneutraal". Het kleine maar subtiele verschil tussen "pH-neutraal" en "pH-huidneutraal" is daarom belangrijk in huidverzorging.

De kijk op pH-neutrale huidverzorging

De conventionele geneeskunde is voorstander van pH-neutrale huidverzorging die de licht zure beschermlaag van de huid niet aantast.

Het idee achter huidverzorging met een pH-waarde die zo dicht mogelijk bij die van de huid ligt, is om te voorkomen dat de natuurlijke pH-waarde van de huid zo min mogelijk verandert door wassen, zodat de beschermende functie van de huid behouden blijft.

Normale zeep heeft een relatief hoge pH-waarde tot 9. Hoe hoger deze waarde, hoe meer de huid wordt uitgedroogd. Vroeger werd aangenomen dat de beschermende zuurmantel van de huid uiterlijk na een uur hersteld zou zijn. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dit veel langer duurt en dat de huid dus over een langere periode kwetsbaar is.

In principe kan het lichaam een onbalans compenseren door simpelweg overtollige zuren te neutraliseren. Dit is een alledaags proces, aangezien een teveel aan zuren zelfs bij een normaal gemengd dieet voorkomt. Studies hebben aangetoond dat een bepaald zuur milieu ongunstig is voor de meeste soorten bacteriën en schimmels, omdat het hun voortplanting remt.

De kijk op alkalische huidverzorging

Oorspronkelijkheid en natuurlijkheid, samen met een zeer oude traditie, zijn de onderliggende ideeën achter alkalische lichaamsverzorging. Er wordt beweerd dat het vruchtwater waarin een kind negen maanden lang groeit, licht alkalisch is met een pH-waarde van ongeveer 8-8,5. Aangezien baby's worden geboren met de spreekwoordelijke pH-waarde van 8-8,5, is de pH-waarde van het vruchtwater van het kind licht alkalisch. Omdat baby's worden geboren met de spreekwoordelijke babyhuid - zacht, glad en geurig - lijkt het voor de hand te liggen dat een goede lichaamsverzorging alkalisch moet zijn.

Tot de jaren 1970 waren er alleen alkalische lichaamsverzorgingsproducten verkrijgbaar. Dit betekent dat er tientallen jaren ervaring is met alkalische huidverzorging. Dit dient echter niet alleen om de huid te reinigen, maar ook om haar te beschermen. Allergische reacties en een beschadigde huid veroorzaakt door pH-neutrale producten komen steeds vaker voor. Een beschadigde huid is een uitstekende voedingsbodem voor allerlei schimmels en bacteriën, omdat die het best overleven in een zure omgeving. Het motto van verstandige lichaamsverzorging kan daarom alleen maar zijn: Alkalische verzorging in plaats van zure stress.

Een licht alkalische pH-waarde van 7,4 droogt de huid niet uit en is daarom ideaal voor regelmatige lichaamsverzorging.

pH-neutrale producten leiden tot een vernietiging van de natuurlijke regulatie van de huid. De zogenaamde zuurmantel bestaat niet. Het wordt alleen door de cosmetica-industrie gebruikt voor reclamedoeleinden. In plaats daarvan heeft de huid zo'n lage pH-waarde omdat het lichaam door de hoge zuurbelasting niet langer in staat is om overtollige zuren via de nieren en darmen af te voeren. De huid schiet te hulp. Zure huidverzorgingsproducten dwingen deze ontsnappende zuren nu terug in de lichaamsvloeistoffen. Daarom moeten dergelijke producten worden vermeden.

Wanneer daarentegen alkalische producten worden gebruikt, reageren ze met de zuren, neutraliseren ze en lossen ze zo op. Dit stimuleert het lichaam om opgeslagen zuren en afvalstoffen uit de overwegend zure omgeving van de cellen los te laten en in een alkalische omgeving te brengen. Als je bijvoorbeeld een alkalisch bad neemt met een pH-waarde van 8,5, daalt deze waarde aanzienlijk na een bad van een uur. Het badwater absorbeert de zuren die via de huid uit het lichaam vrijkomen.

pH-neutrale lichaamsverzorging ontvet de huid ook. Hierdoor verliezen de talgklieren hun natuurlijke vermogen om het lipidenaanvulproces op gang te brengen. Een alkalische lichaamsverzorging daarentegen stimuleert de talgklieren.

Conclusie

Twee tegengestelde standpunten naast elkaar zien terwijl je op zoek bent naar de optimale zorg voor jezelf, kan soms verwarrend zijn. Het is niet mogelijk om algemeen toepasbare richtlijnen te geven.

In principe reguleert een gezonde huid haar eigen zuurmantel. Als zuren echter overheersen, heeft de huid de neiging om droog en trekkerig te worden. Als er te veel basen zijn, wordt de huid vet en vatbaar voor bacteriën. Huidverzorging heeft daarom de belangrijke taak om de huid te helpen reguleren. Kies daarom het juiste huidverzorgingsproduct op basis van je eigen huidtype - vermijd sulfaten en agressieve oppervlakteactieve stoffen in reinigingsproducten.

* Dit artikel is slechts een neutrale vergelijking van verschillende standpunten en perspectieven. Daarom zijn er ook uitspraken in elk gezichtspunt die die van de ander tegenspreken. Dit is opzettelijk, omdat anders een volledige vergelijking van de verschillende standpunten niet mogelijk zou zijn geweest. Het feit dat slechts één van twee tegenstrijdige uitspraken correct of waar kan zijn, wordt ook getolereerd.
Verder wordt er in deze vergelijking geen aanbeveling voor of tegen bepaalde producten of standpunten gegeven. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het kiezen van het meest geschikte huidverzorgingsproduct naar eigen mening.