Inzamelingsactie voor Internationale Vrouwendag 2021

Inzamelingsactie voor Internationale Vrouwendag 2021

Internationale Vrouwendag - geldinzamelingsactie voor vrouwenopvangcentra

Zelfs in de 21ste eeuw is geweld tegen vrouwen helaas nog steeds een alomtegenwoordig onderwerp en is er meer sensibilisering nodig. Het is een zaak die ons nauw aan het hart ligt. Daarom hebben we op 8 maart, op Internationale Vrouwendag, een inzamelingsactie gelanceerd. We doneren een euro per bestelling aan de Vereniging van Autonome Oostenrijkse Vrouwenopvangcentra , waar de slachtoffers snel steun en hulp krijgen - want wij kijken niet de andere kant op!

Een derde van de vrouwen wordt blootgesteld aan fysiek en / of seksueel geweld

Helaas zijn de statistieken onthutsend: meer dan 30% van de vrouwen wereldwijd wordt nog steeds getroffen door geweld. Dus als je koffie drinkt met twee vriendinnen is, statistisch gezien, een van hen het slachtoffer van geweld. Nog tragischer is het dat bijna 70% van alle vrouwelijke slachtoffers van moord wordt vermoord door hun mannelijke (ex) partner. Huiselijk geweld is daarom de meest voorkomende doodsoorzaak bij gezonde vrouwen tussen 16 en 44 jaar. In de statistieken staat het boven oorzaken als kanker en verkeersongevallen.

De definitie van geweld is helaas niet zo eenvoudig. Vanaf wanneer wordt een actie als gewelddadig gezien? Vanaf wanneer is een ruzie met de partner geweldadig? Juridisch gezien is de lijst met geweldplegingen lang:

  • (Ernstige) Verminking
  • Mishandeling
  • Verwaarlozing
  • Vrijheidsbeperkingen
  • Dwingende controle
  • Dreiging
  • Aanhoudende vervolging / stalking
  • Voortdurend gebruik van geweld
  • Verkrachting, enz.

Meer dan de helft van alle vrouwen ervaart tijdens hun leven wel een of andere vorm van seksuele intimidatie. Aanranding staat niet alleen op de agenda want ook psychisch geweld komt in veel gezinnen voor. Het verbaast niemand dat uit Duits onderzoek bleek dat 42% van de ondervraagde vrouwen een vorm van psychisch geweld heeft meegemaakt. Van intimidatie, agressie, laster, bedreiging en vernedering tot psychologische terreur.

Stalking treft 18% van alle vrouwen

Volgens de officiële definitie is stalking, ook wel bekend als "aanhoudende vervolging", ook een geweldsmisdrijf. Dit cijfer ligt waarschijnlijk nog veel hoger doordat veel van deze misdrijven nooit aangegeven worden. Als u het gevoel heeft dat u gestalkt wordt of als gedrag u ongemakkelijk laat voelen dan moet dit gehoor krijgen. Als dit door de andere persoon niet geaccepteerd wordt, moet u ergens terecht kunnen voor snelle ondersteuning!

Wat kan ik zelf doen?

Kijk niet weg als u iets ziet of hoort! Het maakt niet uit of u de betrokkene personen kent of niet. Houd de situatie in de gaten en zoek indien nodig hulp. Elke vrouw die zich alleen, in nood of verdietig voelt verdient toewijding en steun.

8 maart 2021 - we doneren 1 euro voor uw bestelling!