Wierook Branden

Wierook Branden

Wierook branden en zijn geschiedenis

Aangenomen mag worden dat het branden van wierook hand in hand ging met de "ontdekking" van vuur en is ontstaan uit het feit dat verschillende houtsoorten verschillende geuren afgeven als ze rond het vuur worden verbrand. Niet alleen waren de aroma's anders, maar ze hadden ook verschillende effecten op de stemming. Toen men eenmaal de aard van het hout en de geneeskrachtige kruiden beter begreep, leerde men meer over de helende eigenschappen en aroma's. Dit leidde er al snel toe dat het branden van wierook zijn plaats innam in bepaalde rituelen. Sommige werden gebruikt voor ziekten, andere voor ontspanning en andere om een verbinding te vinden tussen stervelingen en goden.

Al in het oude Rome werd het beroep op gezondheid, rijke oogst of nageslacht "per fumum" (door rook) naar de goden gestuurd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de term "parfum" hieruit is ontstaan. In Noord-Afrika, Griekenland en Rome ontwikkelde zich een bloeiende en lucratieve handel in rookwaren. De kostbare hars werd via de zogenaamde oude wierookroute vanuit Afrika en de Arabische regio naar Europa gebracht.

Er was een grote vraag naar rookwaren, vooral tijdens de Middeleeuwen, nadat steden en nederzettingen snel groeiden en de hygiënische omstandigheden die daar heersten op zijn zachtst gezegd als een catastrofe konden worden omschreven. Om bescherming te bieden tegen ziektes of om een einde te maken aan reeds ongebreidelde epidemieën, werden pogingen ondernomen om ze te "fumigeren". Deze zogenaamde pest- of angstwierook moest de ziekte uit de lucht halen. Sandelhout en kruiden, zoals tijm, jeneverbes, laurier, salie en rozemarijn werden hiervoor voornamelijk gebruikt vanwege hun aangename geur.

Ook vandaag de dag wordt het branden van wierook in een grote verscheidenheid aan culturen gebruikt om contact te leggen met de voorouders, om te mediteren of bij reinigingsrituelen voor huis en psyche. Er zijn speciale dagen of bepaalde gebeurtenissen gereserveerd om dergelijke rituelen te laten plaatsvinden, zoals zonnewende, volle maan, geboorte, huwelijk of overlijden. Het branden van wierook is ook enorm populair als ritueel tijdens de zogenaamde Twaalfde Getijden, de twaalf nachten tussen kerstavond en Driekoningen. Maar in sommige culturen wordt het ook gebruikt voor het liefdesleven. De aroma's moeten een romantische sfeer creëren en een intieme sfeer verhogen.

Het effect

Bij het verbranden van planten komen speciale geurmoleculen vrij die het organisme binnenkomen via de lucht die we inademen. Ze worden opgevangen door de sensorische cellen die op hun beurt berichten naar de hersenen sturen. Doorgestuurd naar de overeenkomstige gebieden in het zenuwstelsel, kan dit zelfs de hormonale balans beïnvloeden. Hierdoor ontstaan stemmingen en gevoelens die de mens als geheel raken: het lichaam, het onderbewustzijn en de geest. Omdat het branden van wierook ook rust nodig heeft, kan dit leiden tot diepe ontspanning in verband met het inademen van de rook.

Wat is wierook precies?

Het geheel van alle materialen die samen met rook ook geuren afgeven tijdens het verbrandingsproces valt onder de term wierook: ongeacht of er harsen, houtsoorten of kruiden worden gebruikt. Ze zijn rijk aan essentiële oliën en zijn verkrijgbaar in de vorm van pure stoffen (harsen, kruiden, hout of delen van planten), maar ook in wierookmengsels, wierookstokjes of kegels.

Brandmethoden

Branden op houtskool

Het is belangrijk om de juiste sintels te hebben. Ze mogen niet te heet zijn, anders verbranden de gerookte producten erop. Als zich een witte aslaag heeft gevormd, zijn de sintels perfect. Ook de volgorde waarin de wierook geplaatst wordt is belangrijk: doe eerst de hars op de wierookbrander en daarna de kruiden zodat ze niet te snel verbranden. Het is het beste om harde, droge hars te gebruiken die een aantal jaren heeft gedroogd.

Als er geen brander beschikbaar is, moeten speciale houtskool of geprefabriceerde houtskooltabletten worden gebruikt en in een vuurvaste container worden geplaatst. Zand of kleine steentjes worden aanbevolen als brandbeveiliging en worden onder het houtskoollipje geplaatst. Idealiter worden op deze manier harsen gerookt, die bijzonder geschikt zijn voor dit type verbranding, omdat ze hun karakteristieke aroma's alleen volledig kunnen ontwikkelen door de hitte van de sintels.

Theepotwarmer & zeef

Branden met een theepotwarmer en zeef is niet anders dan het principe van geurlampen. In plaats van een oliekom, wordt de zeef met het wierookmengsel op de warmer geplaatst, waar deze heel zacht gloeit. Een groot voordeel van deze methode is dat de rookontwikkeling bijzonder goed te regelen is via de afstand tussen de zeef en de vlam. Het is ook bijzonder geschikt voor kruiden en wierookmengsels. Deze mogen niet verbranden, maar langzaam "verwelken" en zachtjes branden.

Wierookstokjes & kegels

De eenvoudigste en meest praktische manier van branden is het gebruik van kant-en-klare wierookstokjes of kegels. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte houder waarin de wierook veilig kan smeulen. Steek gewoon de punt aan, blaas de vlam uit en laat de stok smeulen. Op deze manier verspreidt het zijn aromatische geur gelijkmatig in de kamer totdat het volledig is opgebrand.

Op dit punt is het belangrijk om speciale aandacht te besteden aan de kwaliteit van de gebruikte wierookstokjes. Goedkope goederen met synthetische ingrediënten kunnen soms gevaarlijk zijn voor jouw gezondheid. Kies daarom beter voor de duurdere producten. Informeer jezelf goed voordat je bekende merken koopt. Ook het land van herkomst kan informatie geven over de kwaliteit omdat de ervaring leert dat de hoogste kwaliteit producten uit Japan, Nepal en Tibet komen. De kwaliteit van het Zwitserse merk farfalla garandeert dat er natuurlijke en gecertificeerde grondstoffen worden gebruikt die door Faircense zijn goedgekeurd en strikt volgens de fairtrade-richtlijnen zijn ingekocht.

Stel jezelf niet te vaak en te lang bloot aan de geurende rook - minder is meer. Ventilatie is ook essentieel zodat wierookstokjes geen gezondheidsprobleem worden. Zorg voor een goede luchtcirculatie door ramen en deuren te openen zodat de rook kan verdrijven. Het is ideaal om wierookstokjes buitenshuis te gebruiken.

Vind hier alles wat je nodig hebt voor het branden van wierook.

Opmerking:

  • Zorg er bij het branden van wierook voor dat je een vuurvaste basis gebruikt!
  • Laat de wierook nooit onbeheerd achter en rook niet in de buurt van brandbare voorwerpen!
  • Rook niet in het bijzijn van kinderen, zwangere vrouwen of dieren!