Wolvet

Lanolin, Lanolin (Adeps Lanae)

Lanoline komt van de talgafscheiding van schapen, die wordt gewonnen uit het wolvlies van het dier. Na het wassen van de niet-geweven stoffen kan door centrifugeren van het waswater de ruwe wolwas worden verkregen en verder worden verwerkt.
In cosmetica is lanoline effectief in vochtinbrengende, verzachtende en genezende scheuren in de huid en droge, schilferige huid. Het biedt de ideale basis voor een beschadigde huid omdat het ontstekingen tegengaat en de regeneratie van de huid bevordert. Het kan heel diep in de huid doordringen en het vocht daar vasthouden. Lanoline heeft ook een zeer laag allergisch potentieel.

Wolalcohol (Lanoline-alcohol): wolwasalcoholen zijn geïsoleerde, onverzeepbare bestanddelen van ruwe wolwas en worden gebruikt als emulgatoren in cosmetische producten. Ze bestaan voornamelijk uit sterolen en verbeteren zo de barrièrefunctie van de huid en binden vocht aan de huid. Wolwasalcoholen zijn ook vochtinbrengend en maken de huid zacht en soepel. In lipsticks en lipverzorgingsproducten worden ze geacht de consistentie te verbeteren, de genezing te bevorderen en de hechting van vocht aan de huid te verbeteren. Ze worden vaak gebruikt als basis voor zalven.